Tijdelijk lenen

Voordelig geld lenen voor een korte tijd

De voor- en nadelen van een minikrediet

Het is niet waar dat een krediet alleen voor hoge bedragen wordt afgesloten. Het is zelfs gebleken dat verschillende kredietvormen, zoals de persoonlijke lening, voor steeds kleinere bedragen wordt afgesloten. Echter was ook dat niet de oplossing om tegemoet te komen aan de vraag van kredietnemers voor minder hoge kredieten, waardoor er een compleet nieuwe kredietvorm op de markt kwam met de naam "minikrediet".

Door het minikrediet werd het mogelijk om een klein geldbedrag te lenen voor een zeer korte periode, zonder de inmenging van de bank. Het minikrediet werd vooral betiteld als een succes, omdat er geen rente over het minikrediet betaald hoefde te worden. Ook al is dit nog steeds aan de orde, het wil absoluut niet zeggen dat een minikrediet ook kosteloos is.

Waarom een minikrediet?

Het aanvragen van een minikrediet is simpel en snel te regelen en om die reden is het eerste voordeel van een minikrediet de verwerkingstijd. Indien je op dinsdagmorgen een minikrediet aanvraagt, staat het veelal binnen enkele uren na goedkeuring al op je rekening. Een krediet mag altijd vrij worden verstrekt tot en met een bedrag van 1000 euro.

Personen die direct over geld willen beschikken kunnen beroep doen op een minikrediet. Zelden wordt er bij het toekennen van een minikrediet navraag gedaan naar je financiële situatie. Hierdoor is het mogelijk om een minikrediet aan te vragen, terwijl je een BKR-notering hebt. Personen die reeds een hoge schuld hebben opgebouwd kunnen dus ook een minikrediet aanvragen. Dit principe heeft zowel een voordeel als een groot nadeel.

Nadelen minikrediet

Tot nu toe lijken er geen nadelen te zitten aan het minikrediet, maar niets is minder waar. Allereerst is een minikrediet alleen voor een bedrag van maximaal 1000 euro af te sluiten. In de praktijk kiezen veel minikredietverstrekkers er voor om het bedrag van een mini krediet te reduceren tot 500 euro. Een minikrediet is dan ook alleen geschikt voor personen die slechts enkele honderden euro’s nodig hebben.

Daarnaast heeft een minikrediet een erg korte looptijd, want het geleende bedrag moet, inclusief instapkosten, binnen 30 dagen terug worden betaald. Indien dit niet het geval is, heeft de kredietverstrekker het recht om hoge boetes in rekening te brengen en/of het resterende geldbedrag in te laten vorderen. Een mini krediet heeft daarom een groot nadeel, namelijk de kostprijs.

Minikrediet is duur

Bij een minikrediet zijn er dan wel geen rentepercentages, wel wordt er gebruik gemaakt van instapkosten. De hoogte van de instapkosten varieert tussen de 15%-25% van het geleende geldbedrag en moet eveneens binnen 30 dagen na ontvangst worden terugbetaald.

Het rekenen van instapkosten in plaats van een rentepercentage is een goede zet geweest door de kredietverstrekkers. Het gaat namelijk altijd om een kleine lening (maximaal 1000 euro) en de looptijd van de lening is kort (30 dagen). Hierdoor zouden kredietverstrekkers bij een rente altijd woekerrentes moeten hanteren om het uiteindelijk winstgevend te maken voor de kredietverstrekkers. Kredietverstrekkers hebben er daarom bewust voor gekozen om geen rentes, maar instapkosten te rekenen.